Salie thee

Saliethee is reuze gezond. De salieplant is een vaste plant die behoort tot de lipbloemenfamilie. De plant wordt vooral gebruikt als kruid en is met name bekend uit de mediterrane keuken. 

Salie komt van het Latijnse werkwoord ‘salvere’ wat ‘behandelen’ of ‘redden’ betekent. Volgens de oude Grieken en Romeinen was salie één van de meest geneeskrachtige planten die er bestonden. In elke Middeleeuwse kloostertuin had het plantje dan ook een prominente plek. Nog steeds plukken mensen in de bergen rondom de Middellandse zee (want daar groeit salie het liefst) de groene blaadjes om er medicinale thee van te trekken. Maar wat maakt saliethee dan zo gezond?

Waar is salie thee goed voor?

Salie staat vooral bekend om haar kalmerende werking en is erg goed voor de spijsvertering, vooral nadat je bijvoorbeeld hebt genoten van een heerlijke avond uit eten bij ons ;-). Ook je luchtwegen zijn blij met saliethee. Sterk getrokken saliethee wordt regelmatig ingezet bij hoest en verkoudheid en heeft een verzachtende uitwerking bij keelpijn. In grootmoeders tijd werd salie vooral als slaapmiddel toegepast.

Wij hebben heerlijke salie uit onze tuin! Frank verzorgt zijn plantjes met heel veel liefde. Probeer maar eens een kopje salie thee nadat je heerlijk hebt genoten van een prachtige avond bij ons!