Niets is leuker dan heerlijk koken in een weekend waarin je geen afspraken hebt. De hele dag de tijd, alle ingrediënten klaarzetten, muziek erbij en misschien wel een wijntje en kokkerellen maar. Wij willen dit recept graag met jullie delen. Een heerlijke soep van ui met kabeljauw en Lardo di colonanata. Lekker voor de lunch of tussendoor of misschien als voorgerecht of tussengerecht van een uitgebreid diner. Heel veel plezier ermee en mocht je er mee aan de slag gaan dan zouden wij het ontzettend leuk vinden als jullie ons laten weten hoe het gegaan is met eventueel een foto?!

Ingrediënten (op basis van 4 a 5 personen)

Soep:
½  kg uienringen                   
8 gr zout                                   
20 gr boter
0,75 liter bouillon
1,25 dl room
6 gr bloem

Crème van ui:
1/2 Cevenne ui
klontje boter

Kabeljauw:
Kabeljauwrugfilet geportioneerd op 40 gr per persoon zachte boter
zout
1 plakje Lardo di colonannata

Croutons:
1 plak witbrood zonder korst
boter
30 gr geraspte Gruyère

Olie:
0,4 dl zonnebloemolie
0,4 dl olijfolie
1,5  knoflookteentje
2 takjes tijm

Garneren met Afilla-cress of kervel en geraspte Gruyère  

      

Bereidingswijze:

Soep:
Smelt de boter en fruit de uienringen  ( +/- 50 minuten) op zacht vuur totdat deze helemaal gaar zijn. Voeg nu de bloem toe en gaar de bloem even door. Voeg nu de bouillon, room en zout toe en breng de soep aan de kook en laat deze nog doorkoken totdat de soep gebonden en gaar is.

Blender nu de soep en passeer deze. Proef de soep na en breng evt. verder op smaak.

Crème van ui:
Snij de cevenne ui in dunne plakjes en smoor deze zachtjes op het vuur met een klontje boter. (indien nodig doe er een scheutje bouillon bij). Als de cevenne ui helemaal gaar is, blender deze en doe de uienpuree in een spuitzak.

Croutons:
Smelt de boter in een pan. Bestrijk de plakken brood met de gesmolten boter. Strooi de geraspte Gruyère op de plakken brood. Steek nu de broodplakken uit met bijvoorbeeld ronde stekers en plaats deze op een bakmat. Bak de croutons af in een voorverwarmde oven op 160 graden gedurende 10 tot 15 minuten totdat deze mooi goudgeel zijn geworden.

Olie van knoflook en tijm:
Snij de knoflookteentjes doormidden. Verwarm de olie tot 65 graden. Voeg de knoflook en de tijmtakjes toe. Laat de olie 45 minuten zachtjes doortrekken. Zeef de olie en bewaar apart.

Kabeljauw:
Bestrooi het plateau licht met wat zout. Verdeel al snijdend de kabeljauwrugfilet in de gewenste hoeveelheid plakken.(1 plak p.p.) Leg de kabeljauwtranches met de platte kant op het plateau en zout de kabeljauw licht na.

Leg nu op de kabeljauwplakjes een ½ plakje Lardo di Colonnata. Gaar de kabeljauw 4 minuten in de oven (op 180 graden) en haal de kabeljauw eruit. Bedek de kabeljauw met folie en laat deze rusten.

Dresseren:
Verwarm de soep en doe deze in een voorverwarmde theepot. Verwarm de uiencrème in spuitzak in bijvoorbeeld een pannetje warm water.

Doe de knoflooktijm-olie in een pipetje (heb je dit thuis niet, gebruik dan een klein lepeltje)

Schuif de kabeljauw nog 3 minuutjes in de oven (180 graden).

Leg voorzichtig het kabeljauwstukje/ Lardo di Colonnata midden op bord.

Doe de croutons op de zijkant van de vis. Spuit kleine ‘nopjes’ uiencrème hier en daar op het bord.

Bestrooi het gerecht met geraspte Gruyère en versier met Afilla (of kervel).

Schenk de soep uit aan tafel en breng wat druppeltjes knoflooktijm-olie op de soep.

(Wijntip: een romige witte wijn met een klein zoetje)