Al jaren heb ik een een voorliefde voor een speciaal wijnhuis in Portugal.  Quinta de Alcube ligt in het gebergte van Arrabida zo’n 50 KM onder Lissabon.

Dit is een speciaal gebied. Het gebergte is slechts 35 KM lang en een paar KM breed Het hoogste punt ligt rond de 500 meter.

Aan de ene kant beukt de Atlantische Oceaan (waar de dolfijnen zwemmen) en aan de andere kant zie je prachtig Lissabon in de verte.

Het kan in de zomer zeer warm zijn maar de nachten zijn altijd bijzonder aangenaam door de invloed van de Atlantische Oceaan.

In een bergkom ligt Quinta de Alcube. Ze genieten van een prachtig micro-klimaat. Dit wijnhuis maakt heerlijke (betaalbare) wijnen. De wijnen zijn nergens anders te koop dan in het wijnhuis zelf. Ieder jaar rijden de Portugezen met de auto naar dit wijnhuis en zo raakt hun voorraad al snel op.

Zo’n zes jaar geleden hebben Alberto en ik met de auto een paar dozen van deze wijn mee naar Nederland gebracht en met de kerst uitgeschonken. Sommigen van onze gasten hebben het er nog steeds over!

De wijn is gemaakt van een relatief zeldzame druif namelijk de Trincadeira. Het is een temperamentvolle winterse wijn met een robijn-rode kleur. De smaak is kruidig, heeft veel zwart fruit en een rokerige toon.

Deze wijn is voor het eerst in Nederland verkrijgbaar. ligt nergens in de winkel en is speciaal voor Soigne naar Nederland gekomen.

En als ik het over een betaalbare wijn heb, EUR 35,00 als kaartprijs…….. Dit raakt snel uitverkocht!, Wat een feest!

Groet Frank!