NIEUWS EN MEER

PROTOCOL COVID-19

Quinta de Albube

Quinta de Albube

Al jaren heb ik een een voorliefde voor een speciaal wijnhuis in Portugal.  Quinta de Alcube ligt in het gebergte van Arrabida zo’n 50 KM onder Lissabon.

Dit is een speciaal gebied. Het gebergte is slechts 35 KM lang en een paar KM breed Het hoogste punt ligt rond de 500 meter.

Aan de ene kant beukt de Atlantische Oceaan (waar de dolfijnen zwemmen) en aan de andere kant zie je prachtig Lissabon in de verte.

Het kan in de zomer zeer warm zijn maar de nachten zijn altijd bijzonder aangenaam door de invloed van de Atlantische Oceaan.

In een bergkom ligt Quinta de Alcube. Ze genieten van een prachtig micro-klimaat. Dit wijnhuis maakt heerlijke (betaalbare) wijnen. De wijnen zijn nergens anders te koop dan in het wijnhuis zelf. Ieder jaar rijden de Portugezen met de auto naar dit wijnhuis en zo raakt hun voorraad al snel op.

Zo’n zes jaar geleden hebben Alberto en ik met de auto een paar dozen van deze wijn mee naar Nederland gebracht en met de kerst uitgeschonken. Sommigen van onze gasten hebben het er nog steeds over!

De wijn is gemaakt van een relatief zeldzame druif namelijk de Trincadeira. Het is een temperamentvolle winterse wijn met een robijn-rode kleur. De smaak is kruidig, heeft veel zwart fruit en een rokerige toon.

Deze wijn is voor het eerst in Nederland verkrijgbaar. ligt nergens in de winkel en is speciaal voor Soigne naar Nederland gekomen.

En als ik het over een betaalbare wijn heb, EUR 35,00 als kaartprijs…….. Dit raakt snel uitverkocht!, Wat een feest!

Groet Frank!

 

 

Bakkerij De Tureluur

 

Achter de schermen zijn Sandra en Ezra (moeder en zoon) iedere week druk aan de slag voor Soigné. Ze maken onze overheerlijke broodjes voor de thuis-menu’s maar u kunt hier ook van genieten als u in ons restaurant aan het dineren bent.

Sandra en Ezra hebben hun bakkerij De Tureluur (Almere-Oosterwold) in de Flevopolder. Naast de uitstekende kwaliteit werken ze biologisch en met desem. Ze laten de desem overnacht fermenteren zonder toevoeging van hulpstoffen. Daarnaast werken ze zoveel mogelijk met lokale producten en doen alles zelf van A tot en met Z.

Dit maakt de bakkerij redelijk uniek in de ruime omgeving. Deze kwaliteit is ruimschoots terug te proeven in ons brood.

Fijn dat we Sandra en Ezra hebben ontdekt!

De regels m.b.t. Covid-19 per 25 september 2021

Uw reservering is altijd onder voorbehoud van de dan geldende richtlijnen/maatregelen m.b.t. Covid-19.

Door de maatregelen van het kabinet m.b.t. Covid-19 vragen wij u en uw gasten om aan tafel uw QR code en identiteitsbewijs te laten zien zodat wij deze kunnen controleren. Mocht er hieromtrent bijzonderheden zijn verzoek ik u telefonisch contact met mij op te nemen.

Bij gezondheidsklachten gerelateerd aan corona mogen wij u helaas niet ontvangen.

Voor afhalen van het Soigne@home menu hoeft u geen QR code te laten zien.

 

 

BLOG SKREI

Skrei: Vis van het seizoen: Skrei is echt een seizoensvis. Skrei is geen soort vis en ook geen koolvis maar: Skrei is een kabeljauw die leeft in de Barentszzee. Eén keer per jaar gaan de skreien op zwerftocht. Dan zwemmen ze ruim 800 kilometer naar het zuiden, naar de Lofoten-eilanden om er te paaien en kuit te schieten. De Lofoten-eilanden liggen voor de kust van Noorwegen, net boven de poolcirkel. De eitjes van de vis drijven vervolgens op de warme golfstroom weer naar het noorden om uit te groeien tot flinke vissen van wel zo’n 12 kilo zwaar.

Skreid of Zwerver

verse-vis-skreiHet woord ‘skrei’ komt van het Noorse woord ‘skreid’, dat ‘zwerver’ betekent. Noorse vissers zoeken de vis niet op, maar wachten tot ze bij de eilanden zijn aangekomen. Dat betekent dat een vaste datum voor het seizoen vooraf niet bekend is. Meestal is het eind januari. Het einde van het visseizoen valt traditioneel samen met Pasen. Soms komt het voor dat de vis laat rond de Lofoten arriveert en Pasen vroeg in het jaar valt. Dan wordt vaak besloten om een pauze in het visseizoen in te lassen en na Pasen nog een beperkte periode door te vissen.

OP=OP

De komst van de skrei op de Lofoten betekent feest en dan kan de vangst beginnen. De vangst is gereguleerd met vergunningen en aan quota gekoppeld, zodat er ook de volgende jaren nog genoeg zal zijn. Daardoor is skrei maar beperkt verkrijgbaar. Er wordt door patrouilleboten toezicht gehouden op het aantal kilo’s dat wordt gevangen door de vissers.

Noorse traditie

Skrei is spierwit en heeft stevig wit vlees door de grote trektocht en het weinige voedsel dat onderweg is gegeten. In Noorwegen wordt de vis traditioneel gepocheerd gegeten samen met aardappeltjes en ze drinken er rode wijn bij.

Bij de betere visspecialist en viswinkel is van januari tot april skrei te koop. Een absolute aanrader voor visliefhebbers. Wil je een niet visliefhebber over de streep trekken, probeer het eens met skrei!

PROTOCOL COVID-19

Algemene richtlijnen voor onze gasten: 

Restaurant en terras

1 Blijf thuis als je verkouden bent of griepklachten hebt.

2 Wij mogen gasten weigeren bij vermoeden van verkoudheid- en/of griepklachten.

3 Wacht op gepaste afstand indien er meer gasten tegelijkertijd arriveren.

4 Bij ontvangst in ons restaurant vindt er per 1 juli GEEN controle gesprek meer plaats, bij 3 personen of meer vragen wij u of uw groep een gezamenlijk huishouden vormt.

5 Bij binnenkomst dient u uw handen te desinfecteren met desinfecterende gel.

6 Volg altijd de aanwijzingen van het personeel op.

7 Was na het toiletbezoek grondig je handen en gebruik onze gastendoekjes. De doekjes worden daarna gewassen op 90C.

8 Ons servies/glaswerk wordt gewassen met een professioneel apparaat op meer dan 60C.

9 Na vertrek reinigen wij de tafels, stoelen en menukaarten.

10 Wanneer u zich niet houdt aan de 1,5 meter regel van onze restaurant/regels van de overheid kan de toegang tot ons restaurant worden ontzegd.

Bij afhalen:
Bij afhalen maximaal 1 gast per bestelling naar binnen, Wij vragen de overige gasten buiten te wachten op 1,5 meter van elkaar (zie de strepen op de grond).

 

ONZE MOGELIJKHEDEN

KONINGSDAG 

Elk jaar op koningsdag is het een feest voor de deuren van Soigné. We ontmoeten onze gasten onder het genot van een drankje, de aardbeien met chocola en de laatste jaren ook saté en oesters. Eindelijk na 2 jaar corona ziet het er naar uit dat dit geweldige feest eindelijk door kan gaan.

Op woensdag 27 april staan wij klaar en kunt u vanaf 12.00 uur t/m 17.30 uur. De aarbeien zijn dan alweer in de chocola gedipt. de champagne en prosecco staan koud en ook de oesters en saté zijn er  en dit alles omlijst door muziek! We gaan het grootst vieren.

We proosten uiteraard op de koning en op een geweldige dag die we eindelijk weer kunnen vieren! We zien u heel graag op woensdag 27 april!

CONTACT

Heeft u vragen of wilt u graag reserveren? Neem contact op door
onderstaande formulier in te vullen. Wij reageren binnen 24u.