• 10
    Apr

Paasrecept

Zoals iedereen weet zijn wij nog een tijdje gesloten. Aangezien het bijna Pasen is , willen we jullie verwennen met een heerlijk receptje welke we ook tijdens de kookworkshops koken. Dit voorgerecht/tussengerecht is ook thuis te maken. Heel veel plezier en succes ermee.

Crème Vichyssoise met gerookte zalm, krokante aardappel en gepocheerde kwarteleitjes (Wil je dit vegetarisch eten dan laat je uiteraard de zalm weg)

Ingrediënten ( recept op basis van 4/5 personen)

Crème Vichyssoise
115 gr aardappel (gewassen)             225 gr bleekselderij (gewassen)
225 gr prei(gewassen)                        ½  lt. room
600 ml bouillon                                  5 gr zout
Scheutje zonnebloemolie

Zalm 50 gr gerookte zalm p.p. (in 4 blokjes gesneden)

Kwarteleitjes
2 kwarteleitjes p.p.
700 ml water en 200 ml azijn

Aardappelgalette
2 aardappels, cilindervorm dun gesneden
Eiwit

Bleekselderij
2 stengels bleekselderij in brunoise gesneden

Garnering ;Waterkers, haringkaviaar

Bereidingswijze in volgorde
Crème Vichyssoise
Smoor de aardappel, bleekselderij en prei rustig in de pan zonder deze te kleuren. Voeg de bouillon, room en zout toe en breng dit geheel aan de kook. Kook dit geheel ongeveer 1,5 uur totdat alle ingrediënten gaar zijn. Maak met behulp van een staafmixer de soep helemaal glad en passeer de soep daarna door een zeef. Breng de soep evt. verder op smaak.

Kwarteleitjes
Zet een bak ijswater klaar
Snij de eitjes open en laat dit voorzichtig in een bakje glijden (eidooier heel). Breng het water met de azijn tot het kookpunt. Maak nu met behulp van een lepel een draaiende kolk naar rechts. Laat nu voorzichtig de kwarteleitjes er in glijden en pocheer deze +/- 2 minuten. Haal nu met behulp van een draadspaan de kwarteleitjes voorzichtig uit het water. En koel ze snel terug in het ijswater. Snij de eitjes voorzichtig bij en leg deze in de koelkast.

Zalm Snij de zalm zodanig dat je uitkomt in 4 gelijkwaardige blokjes p.p.

Aardappelgalettes
Haal 7 plakjes aardappel door het eiwit en leg deze dakpansgewijs om een cilindertje op een vetvrij siliconen afbakmatje. Maak net zoveel aardappelgalettes als nodig is. Dek dit vervolgens af met een ander matje en bak dit mooi krokant af in een voorverwarmde oven op 170 graden gedurende 15 a 20 minuten. Leg de aardappelgalettes voorzichtig op keukenpapier en zet deze weg.

Bleekselderij
Schil de bleekselderij, snij nu lange banen over de lengte, draai de banen (reepjes) om en snij nu kleine gelijkmatige blokjes (brunoise). 4 min blancheren in kokend water met zout, dan koud spoelen en koel weg zetten.

Dresseren van het gerecht.
Verwarm de soep en breng evt verder op smaak.
Haal de kwarteleitjes en de gesneden zalm alvast uit de koelkast en laat deze alvast chambreren. Verwarm de brunoise bleekselderij op met een scheutje bouillon en giet deze af.
Dresseer nu 4 blokjes zalm in een diep bord.
Doe er tussenin 2 kwarteleitjes en wat speels de bleekselderij brunoise. Steek in het midden van het gerecht de aardappelkrokantje.
Doe op elk eitje een beetje haringkaviaar.
Garneer met verse kruiden en serveer de soep warm uit aan tafel.

Wijntip: Een volle witte wijn, bijvoorbeeld van de macabeo druif.

Succes en geniet ervan!