• 20
    Dec

Kerstvoorbereidingen met Frank: zo wordt jouw diner een succes!

IMG_5878 

Kerst is vooral de tijd van samen genieten. Genieten van elkaars gezelschap, genieten van lekker eten én genieten van lekkere wijn. En dat allemaal liefst zonder stress.

 Wie is er beter in gasten ontvangen dan gastheer van Restaurant Soigné, Frank?! Vlak voor de feestelijkheden beginnen, stellen we hem nog even een aantal praktische vragen en luisteren we geboeid naar zijn tips.

 

1. Champagne is geen “must”.

Frank is zelf niet zo van de Champagne hoewel hij zo heel af en toe wel kan genieten van een glaasje huischampagne van Soigné, de “Deutz Brut Classic”.

Hij vindt een glaasje bubbels wel erg feestelijk, maar als hij zelf mag kiezen dan verkiest hij een lekker glaasje gekoelde, Portugese Vinho Verde. Deze schenkt hij bij voorkeur tussen de 12 en de 14°. Hierbij smaakt een lekker hapje met vis erg lekker.

 

2. Indruk maken met sfeer.

Wil je indruk maken of gewoon je gasten extra verwennen, dan doe je dat met mooi servies, mooi glaswerk en mooie karaffen. Een mooi glas is voor Frank extra groot en van kristal gemaakt.

Wil je extra “scoren” als gastheer of gastvrouw tijdens een diner, dan doe je dat volgens Frank door iets boeiend te vertellen over de wijn. Vertel iets over de smaak, de wijnmaker, de filosofie,…

 

3. Do’s and Don’ts bij het serveren.

Wil je het uitschenken van de wijn echt volgens de regels doen, zorg dan dat je het glas altijd langs de rechterkant van de persoon (bij)vult. Wanneer het gezelschap aan tafel uit meerdere mensen bestaat, bedien dan altijd eerst de dames en bij voorkeur van oud naar jong.

 

4. Een goede wijn & spijs combinatie bekom je al proevend.

Wil jij een top wijnkeuze maken bij jouw gerecht, dan is proeven de boodschap. Maak het gerecht op voorhand al eens klaar en open de gekozen fles om te proeven. Als je het gerecht niet helemaal op voorhand wil bereiden, dan kan je ook enkele elementen van het gerecht afzonderlijk proeven in combinatie met de wijn.

Een goede wijnhandelaar kan je ook op weg helpen. Leg hem jouw gerecht voor en vraag hem om advies. Een goede fles moet niet duur zijn. Al voor een tientje kan je een erg mooie fles vinden. Frank haalt zijn wijnen liefst bij de lokale wijnhandel in Bussum, Petit Clos.

 

5. Feestelijke wijntjes.

Al meerdere jaren schenken ze op eerste Kerstdag een heerlijke Chianti Classico omdat iedereen die erg lekker vindt. Deze wijn is afkomstig van het oudste actieve wijnhuis ter wereld: “Brolio”. De gasten die ‘m al hebben geproefd zijn laaiend enthousiast, vertelt Frank.

Een ander toppertje is de Palpite Grand Reserva uit 2013. Er zijn zelfs gasten die speciaal voor deze wijn terugkomen naar Soigné.

Bij het nagerecht kiest hij voor een lekker likeurtje, de Licor Beirão, uit Portugal!

 

TOT SLOT : Frank aan het woord:

“Last but not least, wil ik al onze gasten alvast bedanken voor het geweldige jaar. Jullie vonden massaal de weg naar Soigné en dat vinden we alleen maar leuk. In 2018 gaan we gewoon lekker door zoals we bezig zijn! Tot in 2018! “