• 13
    Sep

De Verveine Van Frank

Verveine 4 Verveine 2 Verveine1

Verveine thee

Frank aan het woord:

Al jaren schenk ik met veel plezier verveine thee in ons restaurant. De planten heb ik enkele jaren geleden aangeschaft en verzorg ik met erg veel liefde. In de zomer zijn de verse takjes van deze plant in het restaurant aanwezig. Aan het einde van de zomer oogst ik de rest van de blaadjes om ze vervolgens te drogen. In de winter schenken wij dan de gedroogde versie hiervan.

 

Verveine, kwam oorspronkelijk uit Chili en werd in de 18-de eeuw meegenomen naar Europa (in België noemen ze het citroenverbene). Het is een hele mooie delicate theesoort met duidelijke citrustonen. In ons geval is het is een groene biologische thee. De thee wordt vaak voor het slapen gaan gedronken aangezien deze rustgevend is.

 

De Verveine is een heel chic struikje en wordt ongeveer één meter hoog. De plant heeft mooie lichtgroene blaadjes en heeft veel verzorging nodig. De plant drinkt veel water en is gek op de zon. In de winter dient de plant beschermd te worden tegen de vorst (kan absoluut niet tegen de vorst). Aan het einde van de winter haal ik de planten naar binnen en zet ze op zolder zodat de plant in het vroege voorjaar weer kan groeien.

 

De blaadjes droog ik op een klassieke wijze Ik leg ze op een warme kleed op zolder. Binnen een paar dagen zijn de blaadjes voldoende gedroogd om ze in plastic zakjes te bewaren. Prettige bijkomstigheid bij het drogen: “de zolder ruikt verrukkelijk”!

 

 

Tip: Doe een verveine takje in een pot zeezout of fles olijfolie voor een heerlijk citroenaroma!